top of page

ONderhoud tapijten en kussens

In wol zit lanoline, een natuurlijk vet dat ervoor zorgt dat de stof minder snel vuil opneemt. Daarom vragen onze kelim tapijten een minimale verzorging, maar wel de juiste. Voor het algemeen onderhoud volstaat het om het tapijt volledig te stofzuigen. Bij geurtjes helpt een reinigingsbeurt met azijn of het schuim van Dreft.

 

Maakte je een vlek op het tapijt? Geen paniek: met een vochtige doek en een beetje azijn is het probleem vaak opgelost. Te veel water gebruiken of te hard schrobben raden we af om te voorkomen dat de kleuren of vezels beschadigd raken.

 

Voor de behandeling van specifieke vlekken, hebben we volgende verzorgingstips:

 

• Rode wijnvlek

Meng een eetlepel afwasmiddel en een eetlepel azijn met twee kopjes lauw water en dep voorzichtig op de vlek.

 

• Witte wijnvlek

Dit soort vlek is minder goed zichtbaar, maar een behandeling met bruisend water of azijn is belangrijk om kleurverandering te voorkomen.

 

• Koffievlek

Koud water op de vlek zorgt ervoor dat de koffie dieper in de vezels trekt en zo minder zichtbaar wordt.

 

• Braaksel en uitwerpselen van je huisdier

Verwijder het braaksel of de uitwerpselen met keukenpapier. Dep de vlek met koud water en vervolgens met witte azijn. Is de geur nog niet weg? Even sprayen met luchtverfrisser of textielparfum kan geen kwaad.

 

• Vruchtensapvlek

Overgiet met bruisend water en bedek met een droge theedoek tot het geabsorbeerd is.

 

• Vetvlek

Leg een stuk kraftpapier (bv. papieren fruitzak) op de vlek en ga er met het strijkijzer overheen. Let wel: Vetvlekken krijg je zelden volledig weg.

bottom of page